luni, 8 octombrie 2012

Lansarea SpaceX pentru aprovizionare SSI, succes total

Parteneriatul semnat intre NASA si The Space Exploration Technologies (SpaceX) s-a dovedit a fi unul de succes, misiunea de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationala (SSI) programata penrtu ieri dimineata desfasurandu-se conform planului. Racheta purtatoare Falcon 9 a fost lansata la 08.35 PM EDT cu scopul de a plasa pe orbita naveta Dragon, modul de transport incarcat cu provizii necesare personalului SSI, fiind prima misiune spatiala privata cu aceasta destinatie.

Lansarea Falcon 9, racheta cu noua motoare, purtatoare a modului  Dragon

Administratorul NASA, Charles Bolden, a declarat:
"Evenimentul din seara aceasta a fost unul special in cadrul zborurilor spatiale. Suntem din nou capabili sa lansam nave spatiale de pe pamant american, pentru a alimenta nevoile astronautilor nostri in spatiu. NASA si natiunea s-au imbarcat in programul ambitios al explorarii spatiale."

 Lansarea a fost finalizata cu bine si se asteapta etapa a doua, cea a intalnirii intre SSI si nava Dragon, pentru cuplarea navei cargo in vederea aprovizionarii propriuzise. Miercuri, 10.10.2012, Dragon va ajunge in vecinatatea SSI, moment in care comandantul Suni Williams va utiliza bratul robotic al SSI pentru prinderea si adocarea navei Dragon, astfel incat astronautii sa poata proceda la descarcarea incarcaturii de aproape 500 Kg si reincarcarea Dragonului cu aproape 1000 Kg de echipamente uzate si rezultate ale experimentelor, urmand ca Dragon sa se intoarca pe Terra in circa trei saptamani.

Succesul total va fi marcat la finalul aterizarii navei Dragon, care va marca reusita primei misiuni spatiale private de aprovizionare in spatiu.

Sursa: www.nasa.gov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza