luni, 1 octombrie 2012

NASA, statie spatiala in apropierea Lunii - punctul Lagrangian

NASA are in plan ca in viitorul apropiat sa demareze dezvoltarea unei statii spatiale in vecinatatea Lunii, ca rampa de lansare a misiunilor spatiale viitoare, in special pentru a se pregati lansarea catre Marte a primei misiuni cu echipaj uman. Planul NASA este de a amplasa o statie spatiala in punctul Lagrangian ("L-point"), care defineste acea distanta in spatiu intre Terra si Luna la care gravitatia celor doua corpuri ceresti se anuleaza reciproc, ceea ce inseamna amplasarea viitoarei statii spatiale la circa 443,000 kilometri de Terra si la circa 60,000 kilometri fata de Luna.

Statia Spatiala Lagrangiana

Avantajul ar fi ca amplasarea si mentinerea statiei spatiale in zona punctului L presupune cele mai mici costuri, care oricum vor fi de ordinul miliardelor de dolari. NASA ar urma sa demareze proiectul prin relocarea unor module din actuala Statie Spatiala Internationala, Rusia fiind dispusa sa contribuie cu propriile sale module.

Informatiile privind planul NASA sunt intarite si de propunerea prezentata de Boeing anul trecut, prin care se propunerea implementarea unui concept similar, care ar usura atat exploatarea satelitului Terrei cat si lansarea facila a unor misiuni catre alte planete ale Sistemului Solar.

Ca un prim pas in acest proiect, NASA planuieste pentru 2014 demararea testelor de zbor spatial utilizand capsula lunara Orion, gandita initial pentru aselenizari, dar care poate fi utilizata si pentru explorarea altor repere spatiale, cum ar fi Marte. NASA a investit deja circa 3 miliarde de dolari anual in dezvoltarea modului Orion si a rachetei purtatoare

Modulul Orion

Se estimeaza ca in 2017 va fi efectuat primul zbor cu echipaj uman utilizand o racheta puternica in care sa fie incorporata capsula Orion, iar pana in 2020 se doreste initierea proiectului de amplasare a noii statii spatiale in punctul Lagrangia.

Sursa: www.orlandosentinel.com

2 comentarii:

Adriana spunea...

Eu la astea nu ma prea pricep :D
Dar din cae vad.. in ultima perioada, NASA are cat mai multe proiecte de gen...
Bravo lor...

Taraboste spunea...

Deocamdata ideea este in faza incipienta, dar NASA a aratat ca se poate. Iar daca se va aborda proiectul in colaborare cu rusii, si europenii, cred ca vor reusi sa o duca la bun sfarsit.
Mabucur ca in privinta programul spatial rusii si americanii au colaborat si colaboreaza foarte bine.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza