miercuri, 3 octombrie 2012

SpaceX, prima misiune spatiala privata pentru aprovizionarea SSI

Pentru ca momentan NASA se afla in impas in privinta vehiculelor spatiale utilizate pentru iesiri pe orbita circumterestra, pana ce succesorul navetelor spatiale isi va intra in paine, iesirile pe orbita gestionate de NASA pentru aprovizionarea Statiei Spatiale Internationale (SSI) se vor realiza prin externalizarea serviciilor catre companii private.

Falcon 9 gata pentru lansare

The Space Exploration Technologies (SpaceX) este prima companie privata care va derula o misiune de aprovizionare a ISS. SpaceX este specializata in conceperea, producerea si lansarea de rachete si nave spatiale. Elon Musk a pus bazele companiei in 2002 cu scopul de a populariza zborurile spatiale comerciale si de afacilita in viitor calatoria pamantenilor catre alte planete. SpaceX are in dezvoltare doua categorii de vehicule spatiale: seria rachetelor Falcon si navele spatiale Dragon.

Falcon 9, racheta propulsoare (foto)

Nava spatiala Dragon (foto)

Compania a semnat cu NASA un contract in valoare totala de 1.6 Miliarde dolari pentru a furniza servicii de aprovizionare a SSI si de a readuce pe Terra incarcaturi de la bordul SSI, totalizand un numar de minim 12 misiuni intre anii 2012 si 2015.

Dupa ce Sambata au fost finalizate cu succes testele premergatoare primei misiuni pe baza carora inginerii au decis ca sistemele sunt pregatite pentru lansare, Duminica a fost conectata la racheta Falcon 9 capsula spatiala Dragon. Lansarea rachetei spre SSI este programata pentru Sambata, 07 Octombrie, 2012, in cadrul Complexului pentru Lansari Spatiale nr. 40 din cadrul Bazei Aeriene Cape Canaveral, Florida.

Surse: www.nasa.gov

6 comentarii:

Victor spunea...

era si de asteptat. Viitorul spatiului va fi particular sau nu va fi deloc. :)

DoarBaiaMare spunea...

Poi ma mir ca Virgin nu activeaza inca pe zona asta..Inca un pic si Total Recall in adevaratul sens...

Taraboste spunea...

Oricum NASA se va implica puternic in continuare. Au fost nevoiti sa scoata din uz navetele spatiale si inca nu este gata succesorul lor. Asa ca sunt fortati sa apeleze la parteneri privati.

Taraboste spunea...

La cum se anunta lucrurile, cred ca vom avea parte in cursul vietii noastre de pasi importanti in privinta explorarii Sistemului Solar. Astept cu nerabdare initierea proiectului de amplasare a unei statii spatiale la punctul Lagrangian.

Adriana spunea...

Eu una n-am sa inteleg niciodata cum functioneaza masinariile astea... ma depaseste total :|

Taraboste spunea...

Ardere puternica de combustibil, in urma careia se emana cu foarte mare putere gazele rezultate, forta acestor gaze propulsand racheta de la sol. Nu e chair asa de complicat.
Sper ca se puna in practica cat de curand tehnologii mai avansate care sa permita depasirea facila a limitelor Sistemului Solar.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza