joi, 3 ianuarie 2013

Ban la ban trage ...

Se pare ca zicala se aplica din plin pentru OMV, pe multiple planuri. Nu este suficient ca smulg profit anual de sute de milioane de Euro de pe urma Petrom si din buzunarele noastre, dar chiar si cand fac o asa zisa promotie pentru fraierii care alimenteaza la pompele lor, tot in profit vor sa iasa.


Am vazut luna trecuta ca OMV a initiat o promotie prin care poti achizitiona produse electrocasnice cu reduceri foarte mari de pret, "economisind pana la 74% din pret", cu ajutorul punctelor obtinute la fiecare alimentare. Suna interesant, aparatele aratau bine, calitate germana si mi-am zis sa trec peste antipatia pe care o am fata de rapacitatea de care au dat si dau dovada austriecii pentru a-mi retehnologiza bucataria. Ma si vedeam cu un prajitor de paine nou, un gratar electric si altele, cu gandul de a completa un set.

Buuun ... Am alimentat de 2-3 ori de la ei si am completat un talon cu 20 de puncte, pentru a face o prima achizitie: un prajitor de paine Grunding TA5040, la un super pret de doar 109,99 lei, fata de pretul intreg de 259,90 lei trambitat de austrieci. "Woauu ... super afacere ... hai ma ca nu-s chiar asa scarbe", mi-am soptit atunci in barba, si-am jurat ca peste ura-mi sa trec falnic, fara pas ... Na c-am dat in Eminescu :)

Dar totusi, parca prea suna frumos sa fie si adevarat ... Chiar asa pomana sa-si faca OMV cu noi? Ia sa verific totusi pe net cam la ce pret se gasesc produsele din campanie, sa nu ma trezesc ca le iau mai ieftin din alta parte, cu toata reducerea lor de pana la 74%. Si tac-tac din tastatura, am introdus in goagal numele produsului ... si ... minune ... acelasi reper il gasesti pe net la preturi cu circa 10% mai mult (ex. 119 lei) fata de pretul la care ti-l vinde OMV, in cadrul super mega campaniei lor promotionale.

Bai da-o-n colo ... chiar asa ghertoi sa fie? Ia sa verific si alt produs ... Si istoria se repeta ... Si uite asa se aplica zicala "ban la ban trage" pentru OMV. Ca n-or fi prosti sa dea ei un leu din propriu cont pentru "promotie". Am asa, o vaga banuiala, ca OMV a cumparat produsele Grunding la pret mult mai bun decat o fac retailerii on-line care vand aceleasi electrocasnice doar cu 10% mai scump.

Sunt tare curios fata de ce pret de referinta apar asa zisele super reduceri de 40%, 50%, chiar 70%. Pentru ca realitatea pietei arata ca oferta promotionala a OMV preusupune o reducere de 10-15%. Buna si aia poate-ar spune unii. Poate ca da, dar atunci sa o afiseze ca atare si sa nu-si mai faca reclama mincinoasa. Mai ales ca produsele sunt la preturi mult mai mari fata de alte branduri puternice.

Concluzia? Mi s-a reconfirmat parerea veche privind modul mincinos in care OMV intelege sa obtina profit, nu doar prin monopolizarea pietei carburantilor ci chiar si prin simple camapanii "promotionale".

Nu va lasati prinsi in minciuna lor! Asa ca am revenit la decizia mea mai veche de a boicota statiile OMV-Petrom, un gest simbolic si nesemnificativ pentru ei, dar important pentru mine.

20 de comentarii:

DoarBaiaMare spunea...

Nu ma mai mira nimic la astia...

Taraboste spunea...

As fi tare curios sa vad factura/facturile prin care OMV a achizitionat produsele din campanie si costul lor real ... Si cum acestea reflecta faptul ca prin campanie le achizitionezi cu pana la 70% mai ieftin fata de pretul paltit de ei.

DANAP.RO spunea...

Nu sunt foarte in tema cu mersul pietei carburantilor, dar povestea cu promotiile, superofertele si reducerile de x%, e o vrajeala cam la toate categoriile de produse coemrcializate la noi. Ori scumpesc inainte de aplicarea asazisei reduceri ca sa ajunga cam tot acolo cu pretul, ori... de fapt pentru distribuitori nici nu conteaza reducerile, pentru ca oricum au un adaos de 200%...

Taraboste spunea...

Iritant este ca o trateaza ca pe o campanie promotionala, ca rasplata pentru clientii fideli care alimenteaza la ei. Este o dubla inselaciune ... atat privind realitatea reducerii cat si inselarea asteptarilor clientilor fideli "premiati" cu aceste reduceri.

Anonim spunea...

Sa boicotam dara! Mai bine ne-ar vinde combustibilul cu 10%mai ieftin daca facem plinul...

Intuneric spunea...

Eu oricum ii boicotez dintr-un principiu foarte sanatos: benzina celor de la Rompetrol este mai buna. Cel putin pentru masinuta mea alba.

Taraboste spunea...

Nu-s idei rele :)
Dar pentru un boicot eficient este nevoei de coeziune interumana, ceea ce nu e cazul la romani. De-aia isi si permit sa fac ce-au chef in privinta preturilor.
Eu unul voi incerca si depinde numai de mine sa reusesc, sa nu mai alimentez de la OMV pe 2013 :D

Taraboste spunea...

Aveam boala mai mare pe Patriciu si n-am alimentat niciodata de la Rompetrol. Hot mai mare ca asta greu intalnesti ... poate Felix sa-l fi depasit.

Viola spunea...

asta cu ofertele, reducerile, trebuie sà faci pe detectivul mai intài, eh?!

amiralul spunea...

foarte tare asta :)) chiar ca suna a pura romanie. nicaieri nu mai vezi asemenea escroci. eu am un amic care alimenta de la OMV si se ducea mereu dimineata sa bage cand pleca la munca. si intr-o saptamana avea rezervorul jumatate si masina nu mai pornea. se aupca sa scoata benzina din rezervor ca sa se uite la pompa si, cand colo, acea jumatate de rezervor era plina cu apa nicidecum cu benzina. concluzia:

smecherii de la omv completau cu apa in fiecare noapte rezervoarele ca sa "inmulteasca" benzina si asta daca se ducea mereu la 6 dim sa bage normal ca lua mai multa apa

deci: nu luati nimic de la omv

ion spunea...

ştii vorba aia la matematică: dacă e prea uşor, ceva e greşit :D

Taraboste spunea...

Sa stii ca da. Nu mai poti avea incredere, daca nu vrei sa te "frigi".

Taraboste spunea...

M-am lecuit cu ocazia asta :)

Taraboste spunea...

Se pare ca se aplica si-n comert si marketing :)

bucuros spunea...

astia-s hoti si se stie :(

Nautilus spunea...

Exerciţiu de logică:

1. Să nu alimentezi de la Rompetrol fiindcă nu-ţi place moaca lui Patriciu e perfect justificat.

2. Să alimentezi de la OMV-Petrom deşi benzina e proastă ("fornăie" la relanti, dovadă că arde neregulat), fură în draci scoţând petrol la 20 USD/baril şi vânzând benzina ca şi cum ar fi fost la 100 USD, plătesc statului o mare pulă în loc de redevenţe, dau şpagă presei (nu plătesc în mod direct publicitate, cu acte în regulă) este evident la fel de justificat şi te face să fii un tip foarte deştept.

~Nautilus

Anonim spunea...

De cand lumea si pamantul banul tot la ban trage, si paduchele la paduche :))

belgianca spunea...

no, si tu - nu mai pune botul la campanii bine facute. :D e marketing curat. daca toti ar sta sa caute ca si tine, poate ca OMV nu ar mai face asa ceva... dar unora le place sa fie prostiti. :(

Taraboste spunea...

Am scapat la mustata :D

banu rau spunea...

... si ma crezi ca lumea baga botu' la vrajeala? o campanie de genul asta se face in urma unor studii ample. Studiile inseamna stiinta, matematica-statistica. Sigur ca numerele le-au iesit convenabine din moment ce campania e in toi. Morala: prostia e perfect cuantificabila si iar manipularea ei inseamna profit.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza