miercuri, 5 septembrie 2012

La volan (2): puterea de a rezista impulsului de moment?

Recunosc, sunt un sofer impulsiv, dar ma straduiesc sa respect regulile. De multe ori cand ma asez la volan dimineata, imi propun sa fiu mai calm, sa nu ma enervez, sa nu reactionez la factorii externi, cum ar fi: soferii care se cred pe tarla, care nu se asigura, nu dau prioritate, nu semnalizeaza, pietoni neatenti sau excesiv de prevazatori, vecinele care se intalnesc pe trecere si stau la o mica barfa, semafoare defecte care bulibasesc un trafic deja infernal, lucrari interminabile la carosabil, masini parcate-n mijlocul drumului, etc, etc.

Foto: www.ziuaveche.ro

Dar cum este aproape imposibil sa iesi in trafic in Bucuresti si sa nu dai peste cativa bizoni, inevitabilul se produce si problema cea mai mare pe care o am este de a rezista tentatiei unei reactii violente sau tentatiei de a incalca regulile de circulatie enervat de comportamentul bizonului.

Si vin cu doua exemple concludente, care ilustreaza ce inseamana sa rezisti sau nu impulsului de moment.

Exemplul 1 (negativ):

Ma deplasam pe Sos. Pantelimon, in zona Pta Delfinului spre Electroaparataj. Ora 08.30, trafic intens, soferi grabiti, blocaj, nervi, smuciri de volan, etc. La semaforul de la Electroapaj, inevitabil se creeaza o a patra banda de masini in asteptare pe linia de tramvai, lucru oarecum rezonabil in contextul dat. Insa apare si etapa urmatoare, in care cativa bagareti se avanta pe contra-sensul de tramvai, pentru a lua fata coloanelor in asteptare. Si cum eram grabit ... hop si eu :D
 
Surpriza! Dupa semafor este in plina desfasurare un filtru al Politiei Rutiere, special gandit pentru a sanctiona soferii care depasesc abuziv coloana stationata la semafor. Restul este istorie ... amenda, puncte, permis suspendat 30 de zile, mers in dreapta sotiei o luna de zile, nervi ... amaraciune mare ...
Aviz amatorilor.

Exemplul 2 (pozitiv):

Ma deplasam in orasul Buzau. Plec de la un semafor prin centru si un smecheras cu BMW ia fata coloanei care se deplasa inainte, depasind pe banda pentru obligatoriu la stanga. Incep sa spumeg ... BMW-ul accelereaza, il preseaza pe unul cu un Megane care cedeaza si se da la o parte. Impulsul de moment ma face sa calc si eu acceleratia enervat de comportamentul BMW-istului, dar ma abtin cu greu (eram si cu tot familionul in masina).

Insa ce sa vezi, la nici 100 m mai in fata, radar al Politiei Rutiere si BMW-ul este tras pe dreapta pentru o discutie amicala.

Nu va inchipuiti ce satisfactie sadica am incercat in momentul in care am trecut pe langa BMW-ul tras pe dreapta si cat de mult m-am bucurat ca nu am cedat ispitei de a-i copia comportamentul.

7 comentarii:

Anonim spunea...

O alta concluzie ar fi ca politia incepe sa-si faca datoria:)

Taraboste spunea...

Corect. Cel putin in cazul meu. Sper ca si in cazul BMW-ului.

Tractari auto spunea...

Cateodata poti, cateodata nu te poti abtine... depinde de situatie. Restu' tine de noroc :)

ion spunea...

ai avut noroc de data asta :))

Taraboste spunea...

@ion: dap, mi-a trecut glontul pe la ureche :D
@Tractari: fac eforturi disperate sa ma abtin; depinde si de caracterul fiecaruia.

AlecsMih spunea...

Sunt in aceeasi oala cu tine, sunt sofer impulsiv dar ma straduiesc sa raman calm... Cu bizonii din trafic e cam greu, dar merge

Taraboste spunea...

In final tot noi avem de castigat, pentru ca oricum nu iese nimic bun din reactiile la nervi. Se impune insa o capacitate puternica de autocontrol.

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza